sobota, 21 stycznia 2012

Krem kalafiorowy



Dzięki śmietance krem jest aksamitny, a chrzan dodatkowo podkreśla smak kalafiora.Krem kalafiorowy można przygotować zarówno ze świeżego, jak i z mrożonego kalafiora - co ważne zimową porą :)


Składniki:
- 1 duży kalafior (w zależności czy chcecie mniejszy czy większy garnek kremu :) )
- 1 cebula
- włoszczyzna (seler, por, marchewka i korzeń pietruszki)
- udko kurczaka
- kubek kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

W wersji standardowej, najpierw gotuję rosół. Więc: udko, włoszczyzna i cebula - zasadniczo tak jak gotujecie bazę do rosołu.
Po ugotowaniu wyciągam ugotowane składniki, a na ich miejsce wrzucam kalafior (może być w całości, można też podzielić na różyczki czy wrzucić paczkowany) i ponownie gotuję, uzyskując tym samym mocny wywar.
Po ugotowaniu wyciągam kalafior i w razie potrzeby dzielę na mniejsze części, studzę.
Przy pomocy mojego kuchennego przyjaciela - tu robot kuchenny - miksuję ugotowane: kalafior, seler, korzeń pietruszki i marchewkę (ja daję jedną marchew, bo lubię jasny kolor i tylko delikatnie słodkawy posmak) i oczywiście na koniec śmietana.
Przy okazji miksowania (można użyć też w garnku blendera) doprawiam. Więc oczywiście solę, a dodatkowo mielę pieprz - ten świeżo zmielony najlepiej pasuje.
Przerzucam do garnka i podgrzewam delikatnie przed przybyciem mężczyzny z pola walki zwanego pracą :)
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz