poniedziałek, 30 stycznia 2012

Farfalle na zielono



Składniki:

- 300g makaronu farfalle
- 200g świeżego szpinaku
- brokuły
- groszek cukrowy (można też dać zwykły)
- zielona fasolka
- kukurydza
- 1 szalotka
(Nie podaję konkretnych ilości, bo można kupić też mieszankę warzywną "Zielone warzywa na patelnie")
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- mozarella

Przygotowanie:

1. Ugotować brokuły.

2. Makaron gotuję w osolonej wodzie - al dente.

3. Jeśli nie korzystam akurat z mieszanki warzywnej to dorzucam brokuły, groszek i fasolkę do garnka na 5 minut przed końcem gotowania brokułów.


4. Szpinak (sposób był już wcześniej podawany, ale przypomnę), w zależności od tego jaka wersja:
  • baby spinach - najczęściej do kupienia w gotowych opakowaniach - odcedzając makaron, przelewam wodę przez sito ze szpinakiem,
  • liściasty szpinak z ogródka czy z warzywniaka - bardziej "dorodny" - dorzucam do makaronu na minutę przed końcem gotowania.
5. Rozgrzewam patelnię i wrzucam na nią masło. Smażę szalotkę, tak, żeby była zeszklona. Jeśli korzystam z mieszanki warzywnej to po zeszkleniu wsypuję ją na patelnię i doprawiam solą i pieprzem. Jeśli mam ugotowane "normalne" warzywa, kroję je trochę i również wrzucam na patelnię, dodając później kukurydzę.

6. Ugotowany makaron i szpinak również wrzucamy na patelnię.

7. Mieszamy, doprawiamy, a przed podaniem posypujemy mozarellą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz