środa, 25 stycznia 2012

Sałatka typu gyros

Niby nic, ale efekt jest :)


Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 1/2 (lub 1 mała) główki kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy
- 2 duże pomidory
- 1 świeży ogórek
- 2 czerwone cebule
- 2/3 szklanki majonezu
- przyprawa do gyrosa (ja użyłam Knorra)
- 2/3 sosy sałatkowe (tez Knorr) grecki lub włoski
- tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

1. Pierś myję i kroję w cienkie paski. Wrzucam w przyprawę i pozostawiam tak jak długo się da.
2. Warzywa myję.
3. Szatkuję kapustę, kukurydzę odsączam z sosu, cebulę kroję w pióra. 
4. Kurczaka podsmażam. Jeśli ma za dużo tłuszczu dla Was możecie odsączyć go na papierowym ręczniku.
5. Sosy sałatkowe mieszam z wodą i majonezem (róbcie według uznania - ja często daje więcej  sosów, bo lubię ich intensywny smak), odstawiam żeby smaki się trochę przegryzły.
6. Ogórki i pomidory kroję w kostkę.
7. W misce/salaterce układam: 3/4 kapusty, kurczaka, 2/3 sosu, cebula, ogórek, kukurydza, pomidor, reszta kapusty i sosu na górę. Sposób ułożenia pozostawiam do indywidualnej modyfikacji ;)))

Na zdrowie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz