piątek, 27 stycznia 2012

Spaghetti all’arrabbiata



Składniki:
  • 50 dag makaronu spaghetti
  • puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą
  • 2 duże ząbki czosnku
  • zielone oliwki bez pestek
  • 2/3 papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
  • świeże oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Wyciskam czosnek i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Mieszam czasem, żeby się nie przypalił. Oliwki kroję w ćwiartki i dorzucam je do czosnku. Po około 2 minutach dokładam drobno pokrojone papryczki (wraz z pestkami). Po kolejnych 2 minutach dodaję pomidory i łyżkę drobno posiekanego oregano (można dodać również trochę bazylii).
Całość duszę kilka minut. Doprawiam do smaku solą prowansalską i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron gotuję al dente, odcedzam i wrzucam do sosu. Dokładnie mieszam i podaję, posypując na wieszchu serem i przystrajając zieleniną (w moim przypadku pietruszka, ale równie dobrze nadaje się liść bazylii czy oregano).
Uwaga!! Ostre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz