środa, 15 lutego 2012

Farfalle zapiekane z brokułami w sosie z gorgonzoli



Składniki:
- 2 szklanki makaronu - u mnie Farfalle
- 1/2 główki brokuła
- ser gorgonzola (ja daję ok 250g)
- 1/2 opakowania mascarpone (jeśli nie macie możecie niczym go nie zastępować, dodajcie tylko słodkiej śmietanki)
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
- sól prowansalska
- mozarella


Przygotowanie:
1. Makaron gotuję ok 5 min (ma być jeszcze twardawy). Przekładam do naczynia żaroodpornego.
2. Brokuły zalewam wrzątkiem, odrobinę solę i gotuję około 5 minut (tak jak makaron powinny być twardawe).
3. Śmietankę, mascarpone i gorgonzole podgrzewam, aż  całość uzyska konsystencję sosu.
4. Makaron naczyniu żaroodpornym łączę z sosem, na wierzch układam różyczki brokuła, a całość posypuję mozarellą.
(Przygotowany sos ma delikatny smak sera pleśniowego, jeśli chcecie poczuć go bardziej, przed brokułami można dodać kilka kawałków sera pleśniowego, aby się rozpuścił).
5. Zapiekać około 15 min w 190 stopniach.

2 komentarze:

  1. Mniam mniam. Pychota :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie na najbliższy obiad!
    W mojej wersji - koniecznie z "pleśniakiem".

    OdpowiedzUsuń