środa, 1 lutego 2012

Fusilli z cukinią, pomidorami i ostrą papryczką



Kolejna wariacja na temat cukinii :)


Składniki:
- makaron fusilli (ja użyłam kolorowego pełnoziarnistego)
- 2 cukinie
- pomidory (mogą być świeże lub krojone w puszce)
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka (lub więcej jak macie odwagę ;) )
- 1 cebula
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka masła
- oregano

Przygotowanie:
Rozpoczynam gotując makaron - al dente.
Plastry cukinii kroję na cztery części i podsmażam na łyżce masła z odrobiną soli. Równie dobrze można ją zgrilować, bez dodatku tłuszczu, ale ja lubię ten maślany posmak. Odkładamy na bok.
Cebulę kroję w pióra i podsmażam. Na patelnię dodaję wyciśnięte ząbki czosnku oraz pokrojoną ostrą papryczkę. Dodaję pomidory (świeże pomidory po sparzeniu, obieram ze skóry i kroję w małe kawałki) i duszę, aż całość mocno zgęstnieje. Doprawiam solą, świeżym pieprzem i oregano (czasem dorzucam również odrobinę rozmarynu).
Na talerz wykładam makaron, później sos oraz cukinię. Całość można posypać tartym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz