środa, 18 stycznia 2012

Maliny z kremem śmietankowo-imbirowym na ciastku francuskim



Na każdą chwilę słabości, która z pewnością zamieni się z pełną rozpustę dla podniebienia :)

Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (nie robię sama, ze względu na czasochłonność)
- 200 g malin

Krem śmietankowy (można też zrobić z paczki):
- ½ litra śmietany 30%
- ¾ szklanki cukru pudru
- 50 dag serka mascarpone
- aromat śmietankowy
- imbir

- mała łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 6 równych części, których boki podwijamy do środka. Pieczemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
Następnie przygotowuję śmietanę, którą ubijam, a następnie dodaję cukier oraz aromat śmietankowy i żelatynę (zmiękczona odrobina zimnej wody i rozpuszczonę w jak najmniejszej ilosci wrzatku). Dalej miksując dodaję serek mascarpone i imbir.

Na upieczone ciasteczka nakładam (obficie!) krem, który posypuję świeżymi lub mrożonymi malinami.

2 komentarze:

  1. Ufff. przejrzalam calego bloga !! ;)
    Bede napewno zaglądac codziennie:)

    OdpowiedzUsuń