środa, 8 lutego 2012

Pennoni z mięsem mielonym pod beszamelem


Dość czasochłonne, ale warte każdej minuty spędzonej w kuchni :)

Składniki:
  • ok 400g mięsa mielonego
  • 16 -18 rurek makaronu pennoni lub cannelloni
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mozarella (w kostce, nie w kulce)
  • koncentrat pomidorowy
  • sól prowansalska (może być też ziołowa czy zwykła)
  • pieprz
  • 1 łyżka masła (margaryny czy oleju)
  • sos beszamelowy (2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, woda, duża kwaśna śmietana, żółtko, tarty żółty ser, sól).
Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Dodaję mięso mielone, doprawiam solą i pieprzem. Duszę aż przestanie być surowe.

2. Do tak przygotowanego mięsa dodaję pomidory w puszce i w razie potrzeby dodatkowo doprawiam solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym. Duszę do momentu zgęstnienia sosu. Odstawiam do przestygnięcia.

3. Czas na sos beszamelowy. Rozpuszczam 2 łyżki masła, do których dodaję mąke. Gdy zawiesina się zagęści, dolewam pół szklanki wody i mieszam. Do uzyskanej kremowej bazy dodaję śmietanę, żółtko oraz tarty ser. Doprawiam solą i mieszam, aż do rozpuszczenia sera.

4. Przygotowany wcześniej farsz mięsny nakładamy do rurek. Nadziane rurki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewam sosem beszamelowym (jeśli układacie rurki piętrowo, zalejcie każdą warstwę osobno). Na wierzch kładę plastry mozarelli.

5. Całość zapiekam w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz