piątek, 17 lutego 2012

Prażony brązowy ryż z mielonym mięsem po meksykańsku

Do poniższego przepisu można dodać małe kolby kukurydzy, będą idealnym dopełnieniem całości :)

Składniki:

- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
- 300g ryżu
- 1 świeża czerwona papryka
- 100g fasolki szparagowej
- ½ puszki czerwonej fasoli (fajnie nadają się puszki z mieszanką różnych fasoli - takiej właśnie użyłam)
- ½ puszki kukurydzy (można wykorzystać całą puszkę mieszanki fasoli i kukurydzy)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- słodko - pikantny sos chilli
- chili (jedna z firm na rynku ma "Ognistą mieszankę przypraw" w młynku i to rewelacyjnie się nadaje)
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie:

1. Zaczynam od wrzucenia ryżu na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażę ok. 15 minut - uwaga trzeba często mieszać. Gdy będzie już brązowy zalać go wodą i posolić. Gotować do miękkości.
2. Fasolkę szparagową zalewam wrzątkiem i pozostawiam na około 5 minut, później odcedzam.
3. Paprykę kroję w krótkie paski. Jeśli mam świeżą fasolkę to kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Z mrożoną jest łatwiej - ma już odpowiednią długość. Fasolę i kukurydzę odsączyć w zalewy.
4. Siekam cebulę i podsmażam. Następnie dodaje do niej mięso mielone, solę je i pieprzę i oczywiście smażę, mieszając, aż się zrumieni.
5. Dodaję warzywa, pomidory z puszki, doprawić sosem chili i pozostałymi przyprawami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz