piątek, 10 lutego 2012

Risotto z kurczakiem i cukinią


Gdy znudzi się makaron, zawsze można sięgnąć po ryż :)

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu
- udko kurczaka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- oliwa z oliwek (jak kto woli może być też masło)
- sól prowansalska (może być zwykła)

- pieprz

Przygotowanie:

1. Gotuję kurczaka z 1 cebulą, dwoma ząbkami czosnku i solą. Po ugotowaniu wyciągam go, a mięso dziele na małe kawałki.
Osobiście nie przepadam za smażoną piersią, dlatego jej nie daje, natomiast jeśli ktoś woli to jak najbardziej będzie tutaj pasowała.


2. W garnku, w którym gotował się kurczak, pozostawiam około 1,5 szklanki wywaru, reszte odlewam i pozostawiam. Do wywaru wrzucam ryż, mieszam, doprawiam solą prowansalską, duszę na wolnym ogniu.

3. Cukinie kroję w małe kawałki i podsmażam na maśle z solą prowansalską. Odkładam na bok.

4. Podsmażam cebubę i czosnek. Kiedy ryż będzie ugotowany i wchłonie większość wywaru łączę z nim cebulę i czosnek.

5. Na  tej samej patelni podgrzewam kurczaka z odrobiną śmietanki,. Bez przypraw, żeby wydobyć delikatny, kremowy smak. Również dodaję do ryżu, doprawiam pieprzem.

6. Na koniec dodaję do garnka z risotto wcześniej podsmażoną cukinię, mieszkam i podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz