sobota, 4 lutego 2012

Sernik z brzoskwiniami i kokosem


 

Składniki:

Ciasto na spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 1 masło (200 g)
  • 6 jajek (białka oddzielić od żółtek)
  • 2 żółtka (białka użyjemy do pianki kokosowej)
  • 200 g cukru pudru (lub cukru)
  • ekstrakt z wanilii (daje około 3 kropel)
  • ekstrakt z cytryny (1 - 2 krople)
  • fix do sernika
  • małe opakowanie (kubek) kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Wierzch kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • 150 g cukru pudru (lub cukru zwykłego)
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • 1 lub 2 puszki brzoskwiń w syropie (w zależności jak lubicie - ja daję jedną, bo mężczyzna nie przepada za dużą ilością brzoskwiń)

Przygotowanie:




Blaszkę natłuszczam margaryną, a na wierzch wysypuję bułkę tartą - nadmiar wysypuję.
Ze składników podanych na spód ciasta robię kruszonkę, którą wysypuję na dno blaszki  i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.

W między czasie kroję brzoskwinie, połowę wykładam na podpieczony spód a reszta grzecznie musi zaczekać na swoją kolej.

Żółtka na masę twarogową, ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram. Do tak przygotowanej masy dodaję twaróg oraz kwaśną śmietanę i mieszam do połączenia się składników.

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, łączę z masą twarogowej, dosypując fixu do serników, dodaję również ekstrakty (waniliowy i cytrynowy). Masę twarogową wylewam na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie, piec 60 minut w 180°C.

20 minut przed końcem pieczenia, przygotowuję kokosową piankę. Na początek roztapiam masło, aby miało szansę wystygnąć. Następnie ubijam białka na sztywną pianę i dodaję partiami cukier. Do ubitej masy teraz należy dodać roztopione, przestudzone masło, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać. Tak przygotowany wierzch sernik di dopiekam do końca czasu pieczenia.  

Sernik studzę w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

2 komentarze: