wtorek, 14 lutego 2012

Maccheroni z cukinią i zieloną fasolką oraz mascarpone


Kolejna cukiniowa wariacja, dla spragnionych wiosny zimą. 

Składniki:
- makaron (u mnie tym razem maccheroni)
- 1 cukinia
- zielona fasolka (może być mrożona)
- 1 cebula
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 1/3 szklanki ziaren dyni
- tymianek, kolendra, sól, świeżo zmielony pieprz
- masło (znacie już moje uwielbienie do masła, dobry natomiast będzie każdy tłuszcz, który się Wam zamarzy, choć może niekoniecznie smalec ;) )



Przygotowanie:
1. Kroję cukinie w ćwiartki, a cebulę w kostkę. Cukinię podsmażam na maśle z odrobiną soli.
2. Zieloną fasolkę duszę na maśle z dodatkiem soli.
3. Podsmażam cebulę i dorzucam do niej fasolkę i cukinię.
4. Gotuję makaron.
5. W osobnej miseczce przygotowuję sos: rozrabiam serek mascarpone z kolendrą, szczyptą tymianku (dosłownie) i świeżo zmielonym pieprzem.
6. Na suchej patelni prażę ziarna dyni (chyba, że akurat mam pod ręką uprażone).
7. Ugotowany makaron łącze z sosem, to z kolei wrzucam na patelnię z warzywami.
8. Przekładam do miseczek/talerzy, a wierzch posypuję ziarnami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz