poniedziałek, 6 lutego 2012

Zielone penne



Szybkie, pyszne a zarazem bardzo efektowne :)

Składniki:
  • penne
  • brokuły - połowa główki
  • pęczek natki pietruszki
  • świeże liście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia (nie musi być świeża)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól ziołowa (u mnie prowansalska)
  • sól zwykła
  • pieprz
  • mozarella
Przygotowanie:

1. Jednocześnie gotuję makaron oraz brokuły (w osobnych garnkach ;) ) w osolonej wodzie.
2. Do miksera wlewam oliwę, do niej umytą pietruszkę oraz szpinak, ząbki czosnku, bazylię, sól ziołową i pieprz. Miksuję do uzyskania jednolitego sosu.
3. Ugotowany makaron odcedzam i łączę ze zmiksowanym pesto.
4. Makaron z sosem wykładam do miseczek (czy na talerze), a na niego ugotowane brokuły.
5. Wierz należy koniecznie oprószyć startą mozarellą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz