sobota, 7 kwietnia 2012

Orzechowe babeczki z serkową czapeczką



Składniki na muffinki:
- 100 g zmielonych włoskich orzechów 
- 125g miękkiego masła
- 80 g drobnego cukru (ja dałam sam cukier waniliowy)
- otarta skórka z połowy cytryny 
- 70 g mąki 
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
- pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 
- 2 jajka
- orzechy włoskie do dekoracji (połówki czy mniejsze - jak wolicie)

Masa na serkową czapkę:
- 250g serka typu Philadelphia - może być też spokojnie mielony twaróg na sernik
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
1. W mikserze mielę orzechy i kiedy są już gotowe, dodaję do nich wszystkie pozostałe składniki nie licząc włoskich orzechów do dekoracji.
2. Formę do muffinek wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto - maksymalnie do połowy papilotki. 
3. Piekę około 20 minut w temperaturze 190ºC.
4. Serek łączę z cukrem i sokiem z cytryny. Nakładam na wystudzone muffinki, dekoruję orzechami i wstawiam do lodówki. 

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz