poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Pierś z grillowaną cukinią i kus kus z suszonymi pomidorami


Danie dla tych, którzy czasem potrzebują zjeść coś zdrowszego :) I przy okazji na sezon grillowy też się przyda.

Składniki: 
- pierś z kurczaka (ja daję jedną pierś na jednego głodomora)
- cukinia
- kasza kus-kus (tyle ile Wasze głodomory zjedzą)
- świeża pietruszka
- 3 suszone pomidory (lub więcej/mniej jak lubicie)
- kostka rosołowa
- oliwa z oliwek
- sól prowansalska, pieprz

Przygotowanie:
1. Kostkę rosołową rozrabiam z 1 łyżeczką oliwy z oliwek na pastę. Smaruję nią kurczaka. 
2. Cukinię kroje w podłużne paski i posypuję solą prowansalską. 
3. Rozgrzewam patelnie grillową (ale spokojnie możecie przyrządzić danie na grillu) i smażę cukinie (jeśli robicie to na patelni, to później możecie wrzucić zgrillowaną cukinię do piekarnika, żeby przy podaniu była ciepła). 
4. Na patelnie wrzucam pierś z kurczaka. Jak już się ładnie zrumieni, podlewam wodą - kilkakrotnie. Kurczak wchłania pięknie cały sos z patelni, dzięki czemu mięso nie jest suche, a wilgotne i dobrze smakuje. 
5. Gotuję wodę na kaszę. Przed zalaniem doprawiam ją solą prowansalską. Przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i łyżeczkę oliwy z oliwek. 

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz