sobota, 7 kwietnia 2012

Sernik na nowojorskim spodzie


Składniki na spód: 
- 70 g roztopionego masła
- 140 g ciastek digestive


Składniki na masę sernikową: 
- 1kg zmielonego twarogu (ja często robię z 2kg)
- 200 g cukru (daję torebkę cukru waniliowego, a resztę uzupełniam cukrem pudrem)
- 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 
- Sernik-Fix czy też inny Sernix
- 3 łyżki soku z cytryny (45 ml) 
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
1. Ciastka rozdrabniam i mieszam z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy wykładam papierem do pieczenia, masę ciasteczkową na spód, wrzucam na pół godziny do lodówki.
2. Twaróg miksuję z cukrem. Po połączeniu składników wrzucam żółtka. Później fix sernikowy, sok z cytryny i olejek waniliowy. 
3. Śmietanę delikatnie ubijam i łączę z masą twarogową. To samo robię z białkami.
4. Masę serową wykładam na ciasteczkowy spód. 
5. Piekę około godziny w temperaturze 170ºC.
6. Wystudzony wkładam do lodówki - przed podaniem musi być dobrze schłodzony.
7.* Na wierzch możecie wrzucić masę krówkową - świetnie pasuje do ciasteczkowego spodu i delikatnej masy sernikowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz