niedziela, 1 lipca 2012

Rabarbar w roli głównej



Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej 
- 1/2 szkl. cukru 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 5 żółtek 
- 200 g masła 
- 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 
- 500 g rabarbaru 
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:

1. Łącze suche składniki, a do nich dodaję masło. Do tego żółtka, śmietanę i szybko zagniatam ciasto, które trafia do lodówki na ok. 30 minut.

Ilość ciasta z przepisu jest dość duża, dlatego dzielę je na pół i zamrażam to, czego nie użyję na raz. W ten sposób zawsze w zamrażarce mam gotowe już ciasto :)

2.  Dno formy wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem. Tak podpiekam ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. 
3. Rabarbar kroję na małe kawałki i mieszam z 2 łyżkami cukru, który tak przygotowany trafia na przestudzone ciasto. 

4. Robię kruszonkę (masło, mąka i cukier - mieszam razem, aż powstaną słodkie grudki) i posypuję nią ciasto wyłożone rabarbarem. 
5. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz