środa, 29 sierpnia 2012

Grillowany kurczak z sałatką z selera


Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawa Kurczak z Grilla Kamis (wybrałam właśnie ją, ponieważ ma odpowiednią moc - nie jest zbyt delikatna, ani też za ostra. Czarny pieprz i chilli równoważy rozmaryn, a szczypta imbiru i kolendry sprawia, że mieszanka nadaje się nawet do najbardziej oryginalnych dań kuchni grillowej różnych regionów świata - tym samym nadaje potrawie nutkę orientu)
- 1 seler
- 1 papryka
- 1 por
- mały jogurt naturalny
- sos sałatkowy włoski Kamis

Przygotowanie:
1. Pierś posypuję przyprawą i odkładam na jakąś godzinę do lodówki. Jeśli nie mam czasu grilluję bezpośrednio po przyprawieniu.
2. Patelnie grillową (czy grilla jeśli posiadacie) rozgrzewam i kładę na niej mięso. Rumienie z obu stron i zalewam wodą (zalewanie powtarzam kilka razy - chodzi o to, żeby kurczak był miękki i żeby wchłonął cały aromat przypraw. 
3. W między czasie seler trę na tarce, paprykę kroję w paski, a pora szatkuję. Jogurt rozrabiam z sosem sałatkowym i zalewam tak sporządzoną mieszanką warzywa. 

I gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz