piątek, 31 sierpnia 2012

Tarta brokułowa na bogato



Składniki na spód:
- 480g mąki pszennej (można dać pół na pół z mąką żytnią razową)
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżki ziół prowansalskich Kamis
- 2 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej Kamis

Składniki na nadzienie:
- 400g brokułów 
- 1/2 op. sera feta
- 40 g szynki szwardzwaldzkiej (może być też inna: np. prosciutto)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 3 łyżki startego sera
- mały jogurt naturalny (175g) - można użyć śmietany 12%
- 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto łączę w standardowej kolejności, czyli: płynne, suche i ugniatam. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
2. Po godzinie rozwałkowuje ciasto i układam w formie. Widelcem robię dziurki na spodzie i piekę 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ciasto należy ostudzić, dopiero wtedy można włożyć do niego nadzienie).
3. Brokuły gotuję na półtwardo w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, później rozgniatam widelcem lub siekam nożem (w zależności od nastroju ;) ).
4. Dodaję do farszu jajko, jogurt (2 łyżki pozostawić do sosu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
5. Szynkę kroje w paski, fetę w małe kostki, a cebulę w pióra.
6. Na podpieczony spód kładę 1/2 farszu, szynkę, fetę, cebulę i wszystko przykrywam pozostałą częścią farszu.
7. Z pozostałych 2 łyżek jogurtu, 1 jajka, gałki i sera robimy sos, którym polewamy tartę. Można - nie trzeba. I bez tego wychodzi pyszna! :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz