wtorek, 18 września 2012

Bułeczki orkiszowe z ziarnami

Pyszne bułeczki dla małych, dużych i nawet dla kobiet karmiących :)


Składniki:
- 350g szklanki mąki orkiszowej
- 200g mąki żytniej razowej (proporcje i rodzaje mąki dowolne:) )
- 2 łyżeczki suchych drożdży (ja dałam tyle i nie wyrosły zbyt dużo, więc jeśli chcecie by były pulchniejsze, dodajcie 7g suchych/20g normalnych)
- szklanka ciepłego mleka
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej prowansalskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka pestek dyni czy słonecznika - u mnie wyszło po 4 z każdego rodzaju

Przygotowanie:
1. Mąkę, drożdże, sól i miód umieszczam w odpowiednim naczyniu. Podgrzewam mleko i dodaje je do reszty.
2. Wyrabiam ciasto i odstawiam na min. pół godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

3. Dzielę ciasto na części i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam na pół godziny. 
4. Wstawiam do piekarnika i piekę około 25 min (w zależności od wielkości bułeczek) w 200°C 

1 komentarz:

  1. domowe bułki o poranku i do tego twarożek - i jest uśmiech.

    OdpowiedzUsuń