środa, 12 września 2012

Delikatne kuleczki indycze z ziołowym kuskusem

Najdelikatniejsze z delikatnych :) Bez chilli będą idealne dla Milusińskich.
 


Składniki:
- mięso mielone z indyka
- 1 jajko
- 1 sucha bułka namoczona w mleku
- sól prowansalska Kamis
- pieprz
- chilli
- zioła prowansalskie
- kuskus (porcja dla 2 osób)
- pęczek pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
1. Suchą bułkę (chleb) kruszę na mniejsze części i zalewam mlekiem.
2. Mięso z indyka łącze z jajkiem, namoczoną bułką, solą, pieprzem, chilli i ziołami. Formuję klopsiki.
3. I tutaj macie trzy możliwości
    3.A. Podsmażacie kotleciki na patelni
    3.B. Podpiekacie kotleciki w piekarniku na papierze do pieczenia.
    3.C. Moja ulubiona wersja, z której zawsze korzystam: kotleciki na parze :) Z braku narzędzi zawsze możecie naciągnąć materiał (u mnie tetra) na garnek z gotującą wodą. Te są najdelikatniejsze i smakują najlepiej.
4. Kuskus zalewam wodą i późnij dodaję trochę soli prowansalskiej, skrojony pęczek pietruszki i łyżeczkę oliwy z oliwek. Możecie dodać też troszkę suszonych warzyw - fajnie się skomponują.

Można zrobić również z podsmażoną cebulką i czosnkiem

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszne! Zdrowe, lekkie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mięso indycze a Twoja propozycja jak dla mnie jest idealna!!1

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Ja też lubię indyka. Szkoda tylko, że ciągle jest niedoceniany, bo smak ma obłędny :)

      Usuń
  3. Ach te pulpeciki:) Przy najbliższej okazji wypróbuję patent z ta parą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w zasadzie wszystkie pulpeciki robię już na parze :) Wychodzą o niebo bardziej delikatne, a w dodatku bardziej czuć przyprawy.

      Usuń