poniedziałek, 17 września 2012

Domowa pasta chili

Chilli używam do wielu dań .. szczególnie kuchni wschodniej, ale tez meksykańskiej. Zdecydowanie wole domowe niż kupne - przynajmniej wiem dokładnie co się znajduje w środku i na etykiecie nie znajdę "E" :) Więc oto, proszę Państwa, odrobina pikantnej pikanterii .. :)


Składniki:
- papryczki chili
- 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru 
- 3 duże ząbki czosnku
- mielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki soli 
- oliwa z oliwek
- 1 cebula

Przygotowanie:
1. Papryczki kroję na połówki i wysuszam trochę w piekarniku (ok 60°C przez 4h). Nadaje to fajnego posmaku, ale nie musicie tego robić, można użyć świeżych papryczek.
2. Wrzucam wszystko do robota kuchennego (może być blender) i miksuje. Popracujcie nad konsystencją według własnego uznania - ja nie miksowałam do końca, ale na pewno można zrobić z tego jeszcze bardziej jednolitą papkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz