środa, 5 września 2012

Gulasz z dorsza


Składniki:
- dorsz
- czerwona papryka
- seler (można dodać całą włoszczyznę)
- 2 średnie ziemniaki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- puszka pomidorów
- 4 łyżki śmietany
- Kamis FitUp przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- chilli



Przygotowanie:
1. Dorsza kroję w dużą kostkę, posypuję pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb, odstawiam na bok.
2. Ziemniaki gotuję na półmiękko, odcedzam i studzę.
3. Podsmażam cebule, dodaję do niej czosnek i paprykę. Na koniec dodaję puszkę pomidorów oraz starty na grubych oczkach seler i doprawiam do smaku ziołami.
4. W miseczce mieszam bułkę tartą z przyprawą i 4 łyżkami oleju, tak, by powstała grudkowata kruszonka.
5. Do gorącego sosu dodaję dorsza oraz ziemniaki i mieszam. Duszę całość przez chwilę.
6. Do naczynia żaroodpornego wykładam ziemniaki a na to przygotowany gulasz. Na koniec posypuje kruszonką (bułka tarta, ulubiona przyprawa, 2 łyżki oliwy z oliwek) - ten etap można pominąć - i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz