środa, 19 września 2012

Indyk curry z bakłażanem i cukinią

W ramach testowania przepisów z mleczkiem kokosowym wpadło mi do głowy to cudo :) 
I uwierzcie mi, to jest istne cudo!
 


Składniki:
- pierś z indyka
- bakłażan
- cukinia
- kawałek świeżego korzenia imbiru (może być łyżeczka imbiru w proszku)
- 3 łyżki żółtej pasty curry
- 1 łyżeczkę pasty chilli
- cebula
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szklanka bulionu
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- sól,pieprz czarny
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa
- ryż

Przygotowanie:
1. Indyka kroję w cienkie paseczki. Mieszam go z pastą curry, pastą chilli, czosnkiem i imbirem oraz sosem sojowym i oliwą. Odkładam na jakiś czas.
2. Na patelnię wkładam indyka i podsmażam. Podlewam delikatnie sosem sojowym i 2 łyżkami mleczka kokosowego i duszę jeszcze jakieś 5 minut.
3. Pokrojoną cebulę zeszkliłam na oliwie na patelni. Bakłażana i cukinie kroję, dorzucam na patelnie i delikatnie oprószam solą. Podsmażam.
4. Kiedy już będą dobre, dorzucam indyka, podsmażam 5 minut razem i podlewam bulionem.
5. Kiedy trochę płynu odparuje dodaję mleczko kokosowe. Po kolejnych 5-10 minutach, jeśli jest potrzeba, doprawiam jeszcze do smaku.
6. Ryż gotuję na półtwardo, doprawiam solą, pieprzem i kurkumą.
Smażę na dużym ogniu, mieszając i dodając pod koniec łyżkę pasty curry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz