środa, 5 września 2012

Jęczmienne muffinki jabłkowe bez cukru

Tak, stało się! Zakochałam się ponownie. W muffinach. Mogłabym je piec na okrągło. Słodkie czy wytrawne - nie ma znaczenia! Myślę, że będzie tu ich dużo .. bardzo dużo.
Sama myśl o możliwości upieczenia kolejnej porcji napawa mnie niesamowitą radością. 
I co Wy na to? Jakieś życzenia muffinkowe? :))



Składniki:
- 1,5 szklanki płatków jęczmiennych (można zastąpić innymi lub też zamiast/i dodać mąkę np. orkiszową)
- 1 jajko
- jogurt naturalny - ok 170g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite
- 4 łyżki stołowe musu jabłkowego
- 1/2 pokrojonego w kawałeczki jabłka



Przygotowanie:
1. Łączymy suche składniki, dodajemy do nich składniki mokre i mieszamy.
2. Do masy dodaje mus jabłkowy i pokrojoną część jabłka.
3. Wykładam masę do papilotek i piekę w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
4. Gotowe muffinki można posypać cynamonem.

(jeśli potrzebujecie, możecie dodać cukier, ja go nie użyłam, bo miałam mus ze słodkich jabłek, podkradziony córci :) ).

Uwaga! Kuszą na ciepło! :)

2 komentarze:

  1. Oj, to zdecydowanie zdrowe muffiny. :) Pachną jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, takie muffiny prosto z piekarnika będą jak znalazł na jesień i zimę :)

    OdpowiedzUsuń