wtorek, 25 września 2012

Krem marchewkowy

Ten krem łączy przeciwieństwa. Z jednej strony mamy słodką marchewkę, z drugiej czosnek i pieprz. A spina to idealnie imbir z gałką. 
Dla dzieciaczków można dać mniej przypraw, albo odłożyć odpowiednie porcje przed przyprawieniem.



Składniki:
- 1 - 1,5 kg marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka imbiru (lub korzeń 1cm)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- pietruszka
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Marchewkę ugotować w osolonej wodzie (można użyć kostki rosołowej). Jeśli macie korzeń imbiru to ugotujcie razem z marchewką (wodę w której gotowała się marchewka zostawiam na później).
2. Cebulę pokroić, czosnek rozgnieść i razem podsmażyć na łyżce oliwy.
3. Do blendera wrzucam marchewkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, doprawiam imbirem, gałką, pieprzem i solą. Dekoruje pietruszką.

3 komentarze: