piątek, 14 września 2012

Kurczak inaczej na warzywnym risotto

Moja kombinacja alpejska na pysznego kurczaka! :) Jako, że uwielbiam soczyste mięso, kurczaka przygotowuje w folii w piekarniku - takie mięso jest mięciutkie, soczyste i jeszcze bardziej przechodzi przyprawami. Oczywiście możecie posmarować kurczaka otrębową panierką od razu i po prostu go zapiekać :)




Składniki kurczak:
- piersi kurczaka
- przyprawa - mieszanka dowolna, u mnie przyprawa do gyrosa
- garść lub dwie otrębów owsianych
- oliwa z oliwek

Składniki risotto
:
- ryż
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- cukinia
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ok 300ml bulionu
- oliwa z oliwek
- pieprz mielony
- sól morska prowansalska
- chilli


Przygotowanie
:
1. Kurczaka posypuję przyprawą, zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na ok 30 min przy 200°C
2. Siekam drobno cebulę i podsmażam ją na oliwie z oliwek. Po około 3 minutach dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodaję ryż i mieszam jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu.
4. Dolewam wina, mieszam i czekam spokojnie, aż ryż wchłonie całe wino.
5. Zaczynam dodawać bulion. Około 100ml. Mieszam i czekam, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez ryż.
6. Przy ostatnim podlaniu ryżu daję pokrojoną cukinię i przyprawiam.
7. Gdy risotto dochodzi, z otrębów, oliwy i przypraw robię chrupiącą panierkę. Smaruję nią kurczaka i wrzucam z powrotem do piekarnika na ok 10min.
8. Wszystko serwuje razem i .. smakuje pysznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz