czwartek, 13 września 2012

Makaron na ostro z tuńczykiem

Pewnie gdybym miała podać włoską nazwę, brzmiałoby to: tuna arrabbiata penne rigate tricolore, czy coś w tym stylu. Nie znam włoskiego niestety .. chociaż .. hmm .. może powinnam dodać to do listy rzeczy do zrobienia? Lubię ich .. za podejście do jedzenia .. bawienie się nim i z drugiej strony celebracje. Więc? Przekonamy się już niedługo :)


Składniki:
- 1 czerwona i żółta papryka
- 4 papryczki piri piri (może być inna ostra)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka pomidorów

- 2 mniejsze puszki tuńczyka
- oliwa z oliwek
- bazylia
- sól
- pieprz

- makaron (u mnie penne rigate tricolore - czyli penne trójkolorowe)

Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone papryczki piri piri.
2. Wstawiam wodę na makaron i gotuję według zaleceń producenta.
3. Dodaje pokrojone papryki i duszę przez ok 5 min. Całość zalewam puszką pomidorów.
4. Na koniec dodaje tuńczyka i doprawiam solą i pieprzem.
5. Łączę całość na patelni i wykładam do misek.

Oczywiście makaron możecie dodać dowolny, ilość tuńczyka i ostrych papryczek również.
Bawcie się! :)) Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to danie :) Jeden z moich ulubionych makaronów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła taki makaron:)Włochów też bardzo lubię za ich humor i styl jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbować, komentować i dorzucać nowe pomysłów czy modyfikacje :))

    OdpowiedzUsuń