poniedziałek, 17 września 2012

Orkiszowe ciasteczka kokosowo-czekoladowe

Coś na jutro dla dużych potworów ciasteczkowych - część pierwsza :)
(dla tych mniejszych też się nadadzą)




Składniki:
- 150g mąki orkiszowej
- 50g otrębów owsianych
- 40g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200ml mleczka kokosowego
- 1 mały jogurt naturalny (jeśli nie macie mleczka kokosowego to można dodać po prostu duży jogurt)
- 75g wiórków kokosowych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 

Przygotowanie:
1. Nagrzewam piekarnik do 200°C.
2. Standardowo łączymy suche składniki, do nich dodajemy mokre.
3. Na sam koniec kroję czekoladę i łączę z masą. 
4. Formuje ciastka na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika na około 20min (wszystko zależy od wymiaru ciasteczek, które zrobicie. Ja zrobiłam dość duże, więc piekłam ok 30min).


2 komentarze:

  1. Co za pyszności :) Kokos musi smakować tu pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mnie te ciastka zaskoczyły smakiem :) Koniecznie trzeba wypróbować!

      Usuń