niedziela, 16 września 2012

Orkiszowe ciasto śliwkowo - jabłkowe


Najlepsze pomysły przychodzą do głowy przy porannej kawie. 
Nie dałam zbyt dużo cukru, bo uważam, ze to niepotrzebne (szczególnie gdy macie nawet odrobinę posłodzony mus jabłkowy). Więc to kolejny przepis, który będzie należał do gatunku tych zdrowszych :)



Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej
- 80 g cukru trzcinowego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- jogurt naturalny 150g
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- mus jabłkowy
- kilka jabłek
- kilka śliwek

- przyprawa do dań słodkich Kamis

Przygotowanie:
1. Łącze ze sobą suche składniki (mąka, cukier, proszek, imbir) i dodaje do nich mokre.
2. Formę natłuszczam i wylewam na nią ciasto.
3. Piekę w 200°C przez około 15-20 min.
4. W tym czasie kroję w ćwiartki śliwki i jabłka w drobniejsze kawałki.
5. Na podpieczone ciasto nakładam mus, na to śliwki i jabłkami. Całość oprószam przyprawą do dań słodkich Kamis.
6. Wkładam do piekarnika i piekę jeszcze 20-25 min.

Uwaga! Nie trzeba dodawać musu jabłkowego. Jeśli dodajecie wyłącznie świeże owoce to możecie np. jabłka zmieszać z ciastem, a śliwki położyć na wierzch. Piec bez przerwy około 30-40 min.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Piękne kolory ma Twoje ciasto. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. :) Lubię wypieki, które nie wymagają wile cukru, za to są na mące orkiszowej lub żytniej. I te jabłka.. Smak jesieni. A jaka to przyprawa Kamis? Co w niej jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jest boska :) Zawiera cukier, skórkę cytrynowa - 9%, kardamon - 9%, cynamon - 3%, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy. Tego cukru jest tam niewiele, a poza tym niewiele też jej potrzeba. Jest mega aromatyczna :)

      Usuń
  3. wspaniale barwy i moje ulubione owoce...

    OdpowiedzUsuń