niedziela, 23 września 2012

Orkiszowe ciasto z serowo-rabarbarowym kremem i jeżynami

Uwielbiam niedzielne poranki .. za ilość pomysłów z którą się budzę :)
Przepis na ciasto orkiszowe tak bardzo przypasował moim kubkom smakowym, że nie mogłam się powstrzymać, przed wymyśleniem kolejnego przepisu z jego udziałem.



Składniki:
- 350 g mąki orkiszowej
- 80 g cukru trzcinowego

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- jogurt naturalny 150g
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego

- twaróg chudy
- galaretka (np. cytrynowa lub malinowa)
- cukier trzcinowy
- ponownie imbir
- rabarbar
- jeżyny
(możecie dodać jeszcze fix do serników albo 1/3 budyniu waniliowego - masa będzie ładniej zawiązana)

Przygotowanie:
1. Łącze ze sobą suche składniki (mąka, cukier, proszek, imbir) i dodaje do nich mokre.
2. Formę natłuszczam i wylewam na nią ciasto.
3. Piekę w 200°C przez około 15-20 min.

4. W tym czasie do miksera wrzucam twaróg, cukier trzcinowy, rabarbar i galaretkę (możecie wrzucić sam proszek, albo rozrobić go w 1/3 szklanki wody). Jeśli wsypiecie proszek to będzie potrzebne trochę mleka/wody do rozrobienia masy. Ilość cukru czy galaretki zależy od tego jakie smaki lubicie, ja nie dałam dużo cukru, bo lubię kwaśne :)
5. Masę wykładam na ciasto i wysypuję na to jeżyny. 
6. Zapiekam jeszcze około 20 min.

Czy muszę mówić, że na ciepło smakuje najlepiej? :)

4 komentarze:

  1. ok, robimy tak - zostawiam Ci to co nałożyłaś na łyżeczkę a resztę zabieram? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo !!:)
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń