wtorek, 25 września 2012

Ostre buraczki

Najpyszniejsze na świecie :) Czerwone, soczyste .. i ostre :) Pycha!



Składniki:
- buraki (u mnie około 2,5kg)
- 4 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- cukier brązowy albo miód
- 30 ml octu
- pieprz czarny
- sól

Przygotowanie:
1. Obieram i kroję cebulę. Buraki i jabłka myję, obieram i wrzucam do robota kuchennego (jabłka - małe oczka, buraki - większe oczka). Wrzucam wszystko do dużego garnka.
2. Dodaję cukier, ocet i przyprawy. Zagotowuję wszystko, a następnie zmniejszam gaz. Gotuję na małym ogniu przez 40 min, od czasu do czasu mieszając.
3. W trakcie gotowania buraczków przygotowuję słoiki.
4. Jeszcze gorące buraczki przekładam do wyparzonych słoików i zamykam. Odkładam do góry dnem i przygrywam do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz