niedziela, 2 września 2012

Owsiano-jęczmienne muffinki z malinami


Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych lub owsianych
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepsza byłaby orkiszowa)
- 1 jajko
- 200g jogurtu naturalnego
- 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
- skórka z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru (dobrze sprawdzi się trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki imbiru Kamis
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 200-250ml musu z malin lub malin w całości - jak wolicie

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu łączymy suche składniki, do których później dodajemy mokre.
2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem - trochę ponad 3/4 wysokości foremek - w tedy ładnie wyrosną. 
3. Piekę w temperaturze 190°C przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz