wtorek, 11 września 2012

Pstrąg pieczony w folii z warzywami

Znany już pewnie przepis, ale nie mogło go u mnie zabraknąć. Uwielbiam to połączenie delikatnego mięsa, ze stanowczym smakiem warzyw. Takie to damsko-męskie :) Pycha!




Składniki:
- 2 pstrągi
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 korzeń pietruszki
- 2 pory
- cebula
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. Marchew, seler i pietruszkę trę na tarce. Cebulę kroję w kostkę, por w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam olej i duszę warzywa przez około 10 min (można dolać odrobinę wody).
2. Opłukane pstrągi nacieram solą i pieprzem cytrynowym (można je przygotować wcześniej i odstawić do lodówki, żeby ryba przeszła przyprawami).
3. Następnie napełniam ich brzuszki warzywnym farszem. 
4. Przygotowane pstrągi układam na folii aluminiowej, zawijam i wkładam do piekarnika.
5. Piekę 30 min w 190°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz