wtorek, 4 września 2012

Zdrowe muffinki z gorzką czekoladą




Składniki:
- 1 szklanka płatków jęczmiennych (mogą być żytnie, owsiane)
- 1 szklanka otrębów owsianych (mogą być inne)
- 1 jajko
- jogurt naturalny - ok 200g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,2 szklanki cukru trzcinowego
- starta gorzka czekolada - ile chcecie :)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- płatki migdałowe do posypania na wierzch
- przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite (zawiera skórkę cytrynową, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy .. dodaje boskiego aromatu! Naprawdę warto dodać choć odrobinkę, choćby po to, żeby pobudzić zmysły).



Przygotowanie:
1. Łączymy suche składniki, do których dodaje pokrojoną czekoladę.
2. Dodajemy składniki mokre i mieszamy.
3. Wykładam masę do papilotek i piekę w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
4. Gotowe muffinki posypuje płatkami migdałowymi i odrobiną startej czekolady.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. ooo, jakie pyszne, czekoladowe! :) zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zdrowe, to świetnie, bo wyglądają naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam wyszły :))

    OdpowiedzUsuń
  4. długo szukałam w internecie takiego przepisu jak ten ! Dzisiaj zrobiłam twoje muffiny , dodałam też włoskie orzechy i wyszło naprawde pysznie :D Zjadam już 3 ! Rewelacja :D dokładnie takie jak ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń