środa, 19 września 2012

Żytnie mufinki z łososiem i niespodzianką

Kolejna odsłona wytrawnych muffinek .. czyli szybki lunch do pracy :) I, uwaga! Bez soli :)


Składniki:
- 100g mąki żytniej, razowej
- 50 g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 jajko
- 200g jogurt naturalny
- 50 g łososia wędzonego

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10g mozarella (lub każdy inny ser)

- ser feta
- koperek

- pieprz czarny

Przygotowanie:
1. Z mąki, otrębów, proszki, jajka, jogurtu, oliwy i pieprzy wyrabiam ciasto.
2. Koperek kroję drobno, fetę w kostkę (9 kostek - tyle ile muffinek), ser ścieram na tarce, a łososia dzieje na mniejsze kawałeczki.
3. Do ciasta dodaję koperek i łososia. Wykładam je do połowy wysokości foremek, umieszczam na nim po kostce sera feta i przykrywam pozostałym ciastem. Na to wszystko układam jeszcze po kawałku łososia.
4. Wierzch posypuję mozarellą, można też oprószyć papryką. Piekę około 20 minut w 200°C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz