niedziela, 14 października 2012

Imprezowe babeczki z pastą jajeczną i pieczarkami




A oto co wpadło mi do głowy z ostatniej imprezowej okazji.
Smakuje na prawdę dobrze, a goście na pewno będą zachwyceni :)



Składniki na ciasto:
- 300 g mąki żytniej razowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
- 30dag pieczarek
- 1 cebula
- 6 jajek
- 8 plastrów szynki - takiej o wyrazistym smaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- pieprz
- sól
- opcjonalnie mozarella

Przygotowanie:

1. Z wymienionych składników ugniatam ciasto. Dzielę na kuleczki, rozwałkowuje je i wypełniam tak przygotowanym ciastem papilotki muffinkowe - do połowy.
2. Zapiekam 10 min w 200°C i pozostawiam w gorącym piekarniku po tym czasie.
3. Cebulę kroję i podsmażam na patelni. Dodaje do niej pokrojone pieczarki i doprawiam solą i pieprzem.
4. Jajka gotuję na twardo. W misce dodaje do nich jogurt, pokrojoną szynkę, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzam do konsystencji pasty.
5. Napełnić babeczki można na 2 sposoby :) 
    - albo mieszacie pieczarki z pastą jajeczną i dodajecie do babeczek
    - albo też najpierw do babeczek wykładacie pieczarki, a później pastę
6. Po napełnieniu babeczek można je oprószyć mozarellą.

1 komentarz: