piątek, 12 października 2012

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Jak to się u nas mówi .. pora na ryżotto :) Czyli kolejna odsłona mojego ulubionego dania.


Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g ryżu do risotto (może być też inny)
- 200ml białego wina
- 0,5 l bulionu
- 2 małe cebule 

- 30 dag pieczarek
- 1/2 pęczku pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

- olej rzepakowy

Przygotowanie:
1. Piersi kroję w paski, oprószam delikatnie solą i nie smażę, a gotuję :) Aż będą miękkie.
2. W międzyczasie kroję cebulę i podsmażam ją wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy będą gotowe dodaję ryż i podsmażam ok 5min.
3. Całość zalewam winem i duszę, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie płyny.
4. Na oleju podsmażam pieczarki z solą i pieprzem.
5. Do ryżu dolewam po ok 100ml bulionu. Mieszam i czekam, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewam kolejną porcję wywaru, gdy poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta przez ryż.
6. Do ryżu dodaję ugotowanego kurczaka oraz podsmażone pieczarki. Mieszam i doprawiam do smaku jeśli jest taka potrzeba. 
7. Na koniec dodaję posiekaną natkę. Ostatnie mieszanie, sprawdzenie smaku i .. na stół! :)

2 komentarze:

  1. Przepis wygląda smakowicie! Z tegow zględu że ucze się gotować to mam dwa pytania:

    "Piersi kroję w paski, oprószam delikatnie solą i nie smażę, a gotuję"

    w czym gotujesz piersi? w bulionie takim z kostki rosołowej?

    "200ml białego wina"

    czy może być wino carlo rossi?

    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotowałam w zwykłej wodzie. Kostek rosołowych staram się nie używać :) Ale można - pewnie, ze można! :)
      Wino może być jakie tylko masz pod ręka - byle białe.

      Usuń