poniedziałek, 1 października 2012

Roladki schabowe w pomidorach

Zapiekane beztłuszczowo roladki z delikatnym sosem, to jeden z bardziej ulubionych obiadów męskiej części domostwa :) 


Składniki:
- 500g schabu pokrojonego w plastry
- wędlina (może być salami, szynka parmeńska czy cokolwiek sobie wymyślicie) - 1 plasterek na 1 roladkę
- ser żółty - u mnie odtłuszczona mozarella
- pomidory w puszcze (jeśli lubicie więcej sosu to 2 puszki)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do wieprzowiny
- sól morska
- pieprz czarny
- oregano

Przygotowanie:
1. Schab rozbijam tłuczkiem, ser żółty kroję w słupki.
2. Na patelnie wylewam zawartość puszek z pomidorami, doprawiam czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
3. Na rozbite mięso kładę plaster wędliny oraz słupek sera i zawijam. Układam w naczyniu żaroodpornym.
4. Ułożone roladki posypuję przyprawą do wieprzowiny i zalewam wcześniej przygotowanym sosem.
5. Zapiekam w piekarniku około 30min w 180°C. Przed podaniem można oprószyć startym serem. 

Na zdjęciu podane z ziemniakami (jako, że pochodzę z wielkopolski czasem nie mogę się bez nich obyć), ale równie dobrze będzie smakowało np. z kaszą jęczmienną. Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne danie
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam wczoraj w wersji drobiowej i z kaszą kuskus. Szybkie, proste danie, a do tego bardzo smaczne :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! :) kuskus jest dobry na wszystko :))

      Usuń