sobota, 1 grudnia 2012

Kompot z agrestu

Ostatnio znalazłam w zamrażalniku dobry kilogram agrestu. Mało dojrzały, zielony .. cóż tu z nim zrobić?! Jako, że powiało pierwszym śniegiem postanowiłam zrobić coś rozgrzewającego. Wyszedł kompot z agrestu, ale inaczej :)



Składniki:
- ok 1kg agrestu
- woda
- przyprawa Kamis Grzaniec Imbirowy z cytryną
- cukier

Przygotowanie:
1. Agrest płuczę dokładnie i zalewam wodą tak, aby jej poziom przykrył o 2-3cm poziom agrestu.

2. Dosypuję przyprawę (całą) i dodaje cukier. Ile cukru zależy od tego jak słodkie kompoty lubicie oraz jak słodki/kwaśny jest agrest. Ja dodałam ok 1/4 szklanki.
3. Na średnim ogniu gotuję to momentu zagotowania. 
4. Podaję na ciepło albo przelewam do słoików i wekuję. 

Pysznie rozgrzewa :) Smacznego!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz