niedziela, 30 grudnia 2012

Sernik a'la nowojorski

Mam straszną słabość do serników nowojorskich .. Oto jej wynik :)

Składniki:
- 70 g roztopionego masła
- 140 g ciastek digestive
-1,25 kg zmielonego wielokrotnie twarogu
- 6 jajek
- 5 żółtek
- 260 g drobnego cukru (u mnie 2 saszetki cukru waniliowego + reszta cukru pudru)
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 5 kropli ekstraktu cytrynowego
- sok z 1/2 cytryny

Krem z kwaśnej śmietany:
- 500 ml kwaśnej, gęstej śmietany  18%
- ok 50 g cukru pudru

Przygotowanie:
1. Spód okrągłej formy z odpinaną obręczą wykładam folią aluminiową.
2. Ciasta miksuje z masłem (miękkim lub roztopionym). Tak przygotowaną masą wykładam spód tortownicy i wstawiam do lodówki.
3. Jako, że nie mam tak dużych naczyń, by zrobić kąpiel wodną, na najniższą półkę w piekarniku wstawiłam blachę do pieczenia i nalałam do niej wody. Uwaga! Nie wlewajcie za dużo wody, jednie tak, by zakryła dno blachy. Piekarnik nagrzewam do 190°C (Nie używałam opcji z termoobiegiem).
4. Wszystkie składniki na masę serową miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji (około 3 minuty). Całość wylewam na przygotowany spód z herbatników. 

5. Wstawiam do piekarnika na około 70 minut. Wystudzam sernik powoli, najpierw pozostawiając go na chwilę w wyłączonym piekarniku, później stopniowo uchylam drzwiczki, do momentu całkowitego wystudzenia.
6. Po wystudzeniu piekarnik nastawiam ponownie na 190°C
7. Miksuję razem śmietanę z cukrem pudrem na gładki krem i całość wylewam na sernik, który ponownie piekę przez około 10 minut. 
8. Ponownie powolnie studzę. Wkładam ciasto do lodówki na kilka godzin, a jeśli nam czas to nawet na całą noc. Przed podaniem posypuję grubą warstwą cynamonu.

Wszystkie koleżanki, ciocie, babcie i teściowe będą patrzeć z podziwem i zazdrościć umiejętności ;-))

1 komentarz:

  1. Ja mam słabość do wszystkich serników ;)
    Twój wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń