wtorek, 25 grudnia 2012

Świąteczna kaczka z jabłkami

Zawsze marzyłam, żeby zrobić taką kaczkę, ale zawsze brakowało mi odwagi .. Dziś nadszedł ten dzień :)


Składniki:
- 1 kaczka (u mnie trochę ponad 2 kg)
- 5 jabłek
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 1/2 opakowania majeranku
- sól
- pieprz

- sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Kaczkę rozmrażam (najlepiej przez noc w lodowce). Osuszam i lekko masuję, tak aby tłuszcz oddzielił się od mięśni (łatwiej się wtedy wytopi).
2. Skrapiam wewnątrz sokiem z cytryny i nacieram mieszanka soli, pieprzu i polowy majeranku - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Owijam w folie i wstawiam na kilka godzin do lodówki.
3. Na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia jabłka myję i kroję na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki i lekko oprószyć je pozostałym majerankiem.
4. Farszem jabłkowo-majerankowym nadziewam kaczkę. Lekko nakłuwam mięso.
5. Kaczkę umieszczam w rękawie. Piekę w temperaturze 180 stopni, licząc godzinę na kilogram wagi plus około 20 min bez rękawa - polewając sosem.
6. Aby sprawdzić, czy kaczka jest gotowa, sprawdzam nożem najgrubszą część udka – jeśli sok jest klarowny, kaczka jest gotowa, jeśli jest jest różowy – jeszcze nie.
7. Gotową kaczkę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.


PYCHA!

3 komentarze:

  1. ZDROWYCH-bo to najważniejsze.
    PEŁNYCH MIŁOŚCI-bo to sens życia.
    WIARY-bo pozwala przetrwać trudne chwile.
    NADZIEI-bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
    Radosnych Świąt życzy Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczka wygląda zachęcająco. Na pewno smakuje bosko.

    OdpowiedzUsuń