niedziela, 6 stycznia 2013

Makaron z białą fasolą, pomidorami i kulkami mięsnymi na ostro


M. uwielbia ostre smaki, a to danie ugotowałam specjalnie z myślą o nim. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu :)



Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego Kamis
- 1 jajko
- bułka tarta (lub 1 czerstwa bułka)
- 1/2 szklanki mleka
- 350g makaronu
- 3 marchewki
- 1 większy por
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 4 łyżki oliwy
- sól
- chilli
- czarny, mielony pieprz 

Przygotowanie:
1. Bułkę tartą (lub czerstwą) zalewam mlekiem i czekam aż rozmięknie. 
2. Następnie mieszam ze sobą mięso, jajko, przyprawę oraz zalane mlekiem pieczywo i formuję małe kuleczki.
3. Kulki obsmażam na patelni na 2 łyżkach oliwy i wrzucam do piekarnika na chwilę, żeby wytopił się tłuszcz. 
4. Gotuję makaron w osolonej wodzie i odkładam na bok. 
5. Na patelni podsmażam cebulę, por, czosnek i pokrojoną w słupki marchewkę. Kiedy marchewka będzie już prawie miękka zalewam całość puszką pomidorów, a na koniec dodaję odsączoną fasolkę.
6. Łączę ze sobą makaron i warzywa z patelni oraz kuleczki z piekarnika.
7. Całość można posypać pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz