niedziela, 20 stycznia 2013

Spaghetti z owocami morza

Owoce morza nie goszczą często na moim stole, ale w końcu postanowiłam coś z nimi zrobić.
Po raz kolejny postawiłam więc na ekspresowe danie.

Składniki:
- mieszanka owoców morza ok 250g
- makaron spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- szczypta (dosłownie) soli
- olej rzepakowy
- natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek wyciskam przez praskę. Podsmażam na oleju. W miedzy czasie przygotowuje makaron, zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Do cebuli i czosnku dodaje owoce morza i pieprz (jeśli macie je rozmrożone, możecie dodać wraz z wodą, która powstała w procesie rozmrażania). Ja dodałam tę wodę, ale jeśli macie świeże możecie dodać dosłownie 1/4 szklanki wody, lub też 1/2 kieliszka białego wina.
3. Po około 10minutach duszenia na dużym ogniu dodaję śmietanę oraz odrobinę gałki i duszę około 3 min.
4. Łącze makaron z sosem i podaję posypany natką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz