niedziela, 3 lutego 2013

Cytrynowy kurczak z brokułami, natką i ryżem

Przyszedł czas na kurczaka .. w oprawie cytrynowej :) Na razie tylko delikatnie, bo próbuję nowych smaków :)
Z podanych składników wyszły lunchboxy na 3 dni.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300g ryżu ( u mnie jaśminowy)
- 1 op mrożonych brokułów
- połowa cytryny
- przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
- olej rzepakowy
- natka pietruszki 
- jogurt grecki (ok 350 - 400g)
- imbir

Przygotowanie:
1. Piersi myję, kroję w małe cząstki, oprószam przyprawą i polewam sokiem z cytryny (połową z posiadanej połówki). Całość podsmażam na łyżce oleju.
2. Do miseczki wykładam cały jogurt, pokrojoną natkę, pozostały sok z cytryny oraz imbir (ok 1/2 łyżeczki). Jeśli macie, możecie dodać liście mięty lub trawę cytrynową - w tedy dałabym mniej imbiru. Całość mieszam i odkładam.
3. Brokuły gotuję w osolonej wodzie - ok 3-4 min. Odcedzam i kroję na mniejsze części w razie potrzeby. W tym samym czasie gotuję ryż.
4. Wszystkie składniki łączę ze sobą i podaję (albo pakuję do pracy). 

Uwaga. Kurczaka nie solę - uważam, że nie ma takiej potrzeby, bo odrobina soli zawsze jest w przyprawie. Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do tak małej ilości soli to dodajcie tyle, ile uważacie za słuszne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz