niedziela, 10 lutego 2013

Mufinki z białą czekoladą i truskawkami

Ta propozycja spodoba się osobom, mówiącym, na co dzień, białej czekoladzie stanowcze nie (takim jak ja) :)


Składniki:
- 150g mąki orkiszowej
- 5 łyżek cukru brązowego (biała czekolada jest bardzo słodka sama w sobie, więc wiele nie trzeba)

- 1 jajko
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku śmietankowego
- 8 truskawek
- 1 tabliczka białej czekolady
- opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
1. Czekoladę siekam na małe kawałki.
2. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, na końcu dodając pokrojone truskawki (jeśli dodajecie świeże można je dodać od razu, natomiast truskawki mrożone rozpadną się podczas mieszania, więc lepiej dodać je na końcu).
3. Przygotowaną masę przekładam do papilotek.
4. Piekę ok 20min w
200°C - pozostawiam w nagrzanym piekarniku do wychłodzenia.

2 komentarze:

  1. biała czekolada i czerwone owoce to para idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to się nie spodziewałam, bo nie przepadam za białą czekoladą .. ale to połączenie na bank będę stosować częściej :)

      Usuń