poniedziałek, 18 lutego 2013

Pełnoziarniste naleśniki

Szybkie, pyszne i proste - takie są naleśniki. Pełnoziarniste naleśniki zrobiłam po raz pierwszy, choć myślałam o nich od dawna. Nie zawiodłam się, są boskie :) Tutaj podane z jogurtem greckim i brązowym cukrem.


Składniki
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki mleka (u mnie 1,5%) (można dać 1 szkl. mleka i 0,5 szkl. wody gazowanej - będą bardziej puszyste)
- 1 duże jajo
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszam ze sobą trzepaczką i solę do smaku. 
2. Na rozgrzanej patelni ceramicznej równo rozprowadzam, po pół chochli ciasta. Smażę z obu stron, aż do uzyskania odpowiedniego koloru.
3. Podawać można na słodko i na wytrawnie .. więc, do dzieła! :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super,tez robilam :) PRawda,sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pełnoziarniste najpyszniejsze i zdrowe -uwielbiam ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) Zrobiłam z mąki żytniej pełnoziarnistej i wyszły fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń