środa, 20 lutego 2013

Przenno-żytnie, ziołowe bułeczki z otrębami

Bułeczki po raz drugi .. bardzo aromatyczne i smaczne, a przy tym zdrowe :)

Składniki:
- garść płatków owsianych
- 45 dag mąki - u mnie pół na pół żytniej i pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl. mleka 1,5%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 saszetkę drożdży suszonych
- 1,5  łyżeczki soli
- 1/3 przyprawy do grzanek złocistych Kamis

Przygotowanie:
1. Drożdże suche mieszam z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobiłabym rozczyn).
2. Z podanych składników zagniatam ciasto, formuje je w kulę, przenoszę do naczynia, przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiam, dzielę na części i formuję bułeczki.
4. Piekę w temperaturze 200ºC przez ok 20 minut (w zależności od wielkości bułek), po tym czasie pozostawiam w ciepłym piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie !
    Zapraszam do komentowania moich przepisow :)

    OdpowiedzUsuń