poniedziałek, 18 lutego 2013

Pszenno-orkiszowe bułeczki z dynią

Dziś naszła mnie niebywała ochota na domowe bułeczki :) Świeże, pachnące, delikatne .. pyszne :)


Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
- 400 g mąki pełnoziarnistej, pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- garść ziaren dyni
- 1 roztrzepane jajko


Przygotowanie:
1. Drożdże suche mieszam z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobiłabym rozczyn
2. Z podanych składników (bez jajka) zagniatam ciasto, formuje je w kulę, przenoszę do naczynia, przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple do podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiam, dzielę na części i formuję bułeczki.
4. Przed samym pieczeniem smaruje jajkiem i posypuje otrębami.
5. Piekę w temperaturze 200ºC przez ok 15 minut (w zależności od wielkości bułek).

2 komentarze:

  1. takie z rana są najlepsze;D
    Mmm.. Podrzuć parę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak .. i ten zapach wypełniający dom :)
      Posyłam 2 - tyle mi pozostało :)

      Usuń