sobota, 23 lutego 2013

Tartoletki z jabłkami i wiśnią

Co powiecie na dzisiejszą propozycje? Musiałam wypróbować nowy nabytek - tartaletki :) Podbiły moje serducho, więc śmiało możecie się spodziewać więcej ich zdjęć tutaj :)


Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g zimnego masła
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

- przyprawa do dań słodkich Kamis
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 10 wiśni przekrojonych na pół
- 1 płaska łyżeczka cuktu waniliowego
- odrobina soku z cytryny

- płatki migdałowe

Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto zagniatam kulę i pozostawiam w lodówce przez ok godzinę.

2. Jabłka obieram ze skórki, kroję w małe cząstki i wrzucam do garnka. Gotuję około 25 min, nie podlewając niczym. 
3. Pod koniec gotowania, kiedy jabłka zaczną już rozdrabniać się, dodaję płaską łyżeczkę cukru waniliowego i kilka kropel soku z cytryny oraz wiśnie.
4. Ciastem wykładam tartaletki i piekę 20min w 200ºC.
5. Przygotowane tartaletki, po upieczeniu, wykładam masą jabłkowo-wiśniową i posypuję migdałami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Były przepyszne! Ciągle jestem początkująca jeśli chodzi o zdrową kuchnię i bywam niedowiarkiem. Jednak wymyślanie przepisów dalej daje mi nieziemską radochę .. szczególnie jeśli tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń